Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
ponedjeljak, ožujak 10, 2008
ABBA je švedski pop-sastav, osnovan 1972 . godine u Stockholmu .

ABBA je bila i ostala do danas jedna od najpopularnijih grupa, ne samo u Švedskoj, već i u cijelom svijetu. To potvrđuje i činjenica od prodanih 360 milijuna nosača zvuka diljem svijeta i činjenica da je grupa bila godinama najznačajniji švedski izvoznik u rangu VOLVO-a.

Članovi benda su dvije ljepotice - "hladna" plavokosa nordijka Agnetha Fältskog i otvorene seksipilnosti crvenokosa Anni-Frid Lyngstad (Frida), u paru sa kvalitetnim glazbenicima - skladateljima, samoukim Björnom Ulvaeusom te Bennyjem Anderssonom koji je talent naslijedio od djeda.

Dakle, sve je počelo 1974 . godine kada su pobijedili na Euroviziji pjesmom " Waterloo " i slava traje do njihova razlaza 1982 . godine.

Naime, godinu dana prije (1973.) također su bili na Švedskom natjecanju za pjesmu Eurovizije i natjecali su se pjesmom "Ring Ring" koju su komponirali Björn Ulvaeus i Benny Andersson. Tada su osvojili 3. mjesto.

Nakon pobjede na Euroviziji, pjesma "Waterloo" je dospjela na vrh britanske ljestvice i ušla među 10 najprodavanijih ploča u SAD -u.

Nakon "Waterloo"-a slijedili u hitovi: "Mamma Mia", "SOS", "Money, Money, Money", "Fernando", "Dancing Queen", "Super Trouper"... Sljedećih godina prodavali su ploče u milijunskim naknadama, a svugdje su ih dočekivali oduševljeni obožavatelji...

Privatne su razmirice odredile smjer grupe, ali ipak su još neko vrijeme 'gurali' dalje. Album "Super Trouper" je lansirao dva hita "The Winner Takes It All" (pjesma nastaje u trenutku razvoda Björna i Agnethe) i Super Trouper". Iste godine ABBA objavljuje svoj osmi album "The Visitors" koji je također bio uspješan.

Nakon nikada službeno objavljenog raspada grupe 1982. godine, njihova glazba živi dalje. Napomenimo da je njihov "Greatest Hits" album 1992. godine prodan u više od 22 milijuna primjeraka, a mjuzikl " Mamma Mia! " (bazira se na njihovim pjesmama) je veliki hit diljem svijeta.

ČLANOVI
A gnetha Åse Fältskog
B jörn Kristian Ulvaeus
B enny Bror Göran Andersson
A nni-Frid „Frida“ Synni Lyngstad
6strings @ 15:05 |Komentiraj | Komentari: 0
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?



Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?










Anketa
Najviše slušam...



Index.hr
Nema zapisa.