Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
srijeda, svibanj 21, 2008
Gitarist ACDC-a ...Angus McKinnon Young (Glasgow, 31. ožujka 1955.), jedan je od najutjecajnijih gitarista današnjeg doba.

Od 1973. godine član je grupe AC/DC. Gitaru je počeo svirati sa 5 godina. U ranim teenagerskim godinam seli se u Austaliju. Tu je dobio svoju prvu Gibson SG gitaru. Instrukcije iz gitare davali su mu njegova braća Malcolm i George. Već sa 16 godina postaje član AC/DC-a. Tu, na nagovor svoje sestre, stvara svoj prepoznatljiv imidž: Obučen je kao školarac i ima pacji hod(taj stil i dan danas koristi). Odlazio je kod prijatelja i tamo svirao na njegovoj gitari! Nije se ozbiljno bavio sviranjem tek do svojim teenagerskih godina kada se zajedno sa obitelji preselio u Australiju 1963. godine.

Svoju prvu Gibosn SG gitaru (točnije 1968. model) svirao je na Hofner gitari koju mu je poklonio njegov stariji brat Malcolm. George Young davao im je instrukcije iz sviranja dok nije bio na turnejama sa svojim bendom zvanim "The Easybeats". Prije negoli je osnovao bend sa bratom Malcolmom, Angus je svirao u lokalnom bendu "Kentuckee".
Godine 1973. osnovan je bend AC/DC, kojeg su činili sljedeći članovi: Malcolm Young (ritam gitara),
Angus Young (solo gitara), Dave Evans (vokal), Larry Van Kriedt (bas girata) i Colin Burgess (bubnjar). Ne zna se baš točan razlog zašto se bend zove AC/DC, ali ima par teorija... Prva je jednostavna. AC/DC znači Alternate Current/ Direct Current, odnosno Izmjenična/Istosmjerna struja (tko se imalo kuži u struju shvaća ovo). Druga je da AC/DC znači Anti Chtist / Devils Children (ima još par značenja ali ovo je najpoznatije) što rijetko tko vjeruje jer se zna da AC/DC nije sotonistički bend iako se u tekstovima jako često nalaze riječi kao: Satan, Hell, Devil i sl.

Nakon nekog vremena sviranja u AC/DC-u, Angus je osnovao svoj prepoznatljivi imidž školarca, koji mu je predložila sestra Margaret. Navodno je dolazio na probe benda u školskoj uniformi jer mu se nije dalo preslaćit, pa se Angus složio sa sestrom i zadražao taj imidž do danas.

Poznati britanski rock magazin Kerrang! nedavno je objavio svoju top ljestvicu najvećih rock ikona u ovom stoljeću. Po njihovom mišljenju, rock scenu je najviše zadužio Angus Young, gitarist australskog legendarnog benda AC/DC.

Young je na toj ljestvici iza sebe ostavio velika imena iz branše, među kojima su i Kurt Cobain (Nirvana), Billie Joe Armstrong (Green Day), Dimebag Darrell Abbott (Pantera), James Hetfield (Metallica), Dave Grohl (Foo Fighters), Amy Lee (Evanescence), Anthony Kiedis (RHCP), Slash (Guns N' Roses) i dr.

Inače, Young je u kolovozu prošle godine na dodjeli 13. po redu Kerrangovih nagrada okrunjen i laskavom titulom Legend nakon što su albumi AC/DC-ja 'Highway To Hell' iz 1979. godine i 'The Razor's Edge', objavljen 1990, premašili dotad ostvarene rekorde prodaje.

Zanimljivo je da je njihov antologijski album 'Back In Black' prije dvije godine u SAD proglašen petim najbolje prodavanim albumom svih vremena.

Australski hard rockeri dosad su prodali preko 150 milijuna albuma širom svijeta, od toga čak 58 milijuna samo u Sjedinjenim Američkim Državama

Toliko o Angusu,gitaristickom geniju.

6strings @ 00:44 |Komentiraj | Komentari: 0
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.