Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
srijeda, svibanj 14, 2008
Povijest grupe seže u 1977. godinu kada je Krešo Blažević iz rodnog Slavonskog Broda počeo dolaziti na studije u Zagreb i pridružuje se sinfo rock grupu Animatori.

Pošto su oni ubrzo prestali sa radom, tri godine kasnije Blažević počinje sa novom, muzički potpuno drugačije opredjeljenom grupom ali pod istim imenom. Grupu su 1980. godine osnovali Krešimir Blažević (gitar, vokal), Andro Purtić (bas), Vatroslav Markušić (violina) i Tomislav Brežičević (bubnjevi).

U momentu kada su Animatori stupili na scenu sa svojim pop zvukom ocjenjeni su kao “maturantski blues”, u potpunosti su odstupali od tadašnjeg dominantnog zvuka novog vala. Prvi ozbiljniji proboj imaju na YURM-u 1982. godine. Tada nastupaju u finalu i uz grupe “Xenia”, “La Fortunjeros” i “U škripcu” osvajaju drugo mjesto. Do tada potpuno aninomni sve su iznenadili sa repertoarom koji je sadržavo više od 30 autorskih pjesama. U jesen te godine izdaju prvi singl “Male curice” a zatim u produkciji Željka Brodarića koji je ujedno snimao gitaru i prateći vokal izdaju debi album “Anđeli nas zovu da im skinemo krila”. Zbir pjesama koje se bave odrastanjem i nostalgijom predstavljaju Blaževića kao zrelog autora koji orginalne ideje uma zapisuje u pop formu inspiriran utjecajima britanske scene šezdesetih godina. Najveće uspjeh postiže naslovna pjesma koja se nekoliko mjeseca zadržala na prvom mjestu emisije “Hit meseca” Tv Beograd.

Drugi album “Svi momci i djevojke” snimaju 1984. sa producentom Huseinom Hasanefendićem i na njoj Blažević nastavlja sa osobnim poetskim iskazima. Udarna pjesma “Ostat ću mlad” iskorištena je u filmu “Spuk” režisera Mladena Puhlovskog. Kao gosti na albumu nastupaju brojni zagrebački glazbenici od kojih su najpoznatiji: Ratko Milošev (gitara), Aki Rahimovski (prateći vokali), Miroslav Sedak Benčić (saksofon) i Davor Rodik (pedal steel gitara).

U kolovozu 1984. Krešo Blažević odlazi u JNA i grupa prestaje s radom. Tokom pauze bubnjar Tomislav Brežičević je prešao u sastav “Karowy Vary” , a violinista Vatroslav Markušić u country grupu “Plava trava zaborava”. U reanimirane Animatore koji sa radom počinju krajem 1985. godine stižu bubnjar Dražen Šomek, gitarista Predrag Miljuš i klavijaturista Toni Markulin.

Treći album “Dok ležim cijeli dan u sjeni” prožet blagim country zvukom snimaju 1987. godine u produkciji gitariste Branka Bogunovića iz Plave trave zaborave. Kao gosti na albumu nastupaju Davor Rodik, Branko Divljak (bubanj), Mato Došen (klavijature) te Zoran Predin iz grupe “Lačni Franz” koji pjeva sa Krešom Blaževićem u temi “Bijeg”.
Po objavljivanju ploče, grupa je napravila dugu pauzu tako da je četvrti album objavljen tek 1992. godine.

Album je podjeljen na dva cijeline: optimistički pod nazivom “Proljeće je zakucalo” i depresivniji “Duhovi iz prošlosti”. Teme pjesama su kreću u rasponu od debi albuma do tada aktualnih ratnih vremena. Pjesma “Kad se vratim kući” objavljena je na albumu “Rock za Hrvatsku” kompilaciji pjesama različitih autora. 1995 izdaju kompilacijski album “Reanimatori” sa najvećim hitovima.

Nakon toga su izdali još 1996. godine album “Sanjarica”, 1998 godine “Kb the footballers” i 1999. godine “ima još puno vremena” (live iz kulušića).

Vođa grupe Krešo Blažević napisao je i prvu autobiografsku knjigu na ovim prostorima pod nazivom “Ostat ću mlad” u kojoj se prisjeća ludih godina, nastanka benda, života rock'n'roll zvijezde i svega što uz to navodno ide . Dana 19.03.2007. Krešo Blažević je preminuo ostavivši dubog trag na hrvatskoj glazbenoj sceni.
6strings @ 01:50 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.