Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
petak, veljača 29, 2008
Bryan Adams jedan je od najpopularnijih mainstream rock glazbenika 80-tih koji je snimio niz platinastih albuma i Top Ten hitova. Adams nije bio inovator u smislu u kojem su to bili Bruce Springsteen ili čak John Cougar Mellencamp, ali je slijedio njihove stope. Na početku svoje karijere više se priklonio rock nego pop glazbi, ali kako je napredovao bio je sve poznatiji po svojim baladama. Adams je rođen u Kanadi, a glazbenu je karijeru započeo kao skladateljski partner Jima Vallencea, bivšeg člana benda Prism. Njih su dvojica pisali pjesme za neke kanadske glazbenike uključujući Loverboy i Bachman-Turner Overdrive, Bonnie Tyler i Kiss.

S etiketom A&M Records Adams je 1981. potpisao ugovor za solo album, a do kraja te godine objavio je za njih prvi album koji nije dospio na top ljestvicu. Sljedeće godine Adams je objavio album "You Want It, You Got It" koji se našao na američkoj top ljestvici, a komercijalni uspjeh imao je 1983. albumom "Cuts Like a Knife". Balada s tog albuma "Straight From the Heart" je dospjela na Top Ten ljestvicu prije nego je album objavljen. Album se također našao na Top Ten ljestvici, a naslovna je pjesma dospjela na 15. mjesto. Singl "This Time" našao se na 24. mjestu.

Krajem 1984. pjesma "Run to You" bila je njegov drugi Top Ten singl, a ujedno je to bio njegov prvi hit u Britaniji (11. mjesto top ljestvice). Album "Reckless" objavljen je krajem 1984. i postao je veliki hit zadržavši se dva tjedna na američkoj top ljestvici s prodanih preko 5 milijuna primjeraka. Osim pjesme "Run to You" "Reckless" je izbacio još pet Top 15 hitova: "Heaven," "Summer of '69," "Somebody," "One Night Love Affair," i "It's Only Love," duet s TinomTurner.

Album "Into the Fire" iz 1987. bio je komercijalno razočarenje: na top ljestvici se zadržao 33 tjedna , prodan je u milijun primjeraka i imao je samo jedan Top Ten hit ("Heat of the Night"). Četiri godine kasnije Adams se vraća na scenu pjesmom iz filma "Robin Hood: Prince of Thieves" "(Everything I Do) I Do It for You". Pjesma je postala veliki hit: sedam tjedana ostala je na prvom mjestu američke top ljestvice, a u Britaniji je bila pri vrhu punih 15 tjedana. Uspjeh ove pjesme potvrdio je Adamsov status mainstream rock zvijezde i otvorio je put trostrukom platinastom uspjehu albuma "Waking Up the neighbours" iz 1991.

Na albumu se našao hit "Can't Stop This Thing We Started," manji hit "There Will Never Be Another Tonight," i dva Top 15 hita, "Thought I'd Died and Gone to Heaven" i "Do I Have to Say the Words?" Sljedeće je godine Adams objavio Greatest Hits zbirku "So Far, So Good" na kojoj se našla i nova balada "Please, Forgive Me" koja je postala još jedan Top Ten uspjeh. Jednako je tako uspjela i pjesma „All for Love" na kojoj je Adams surađivao s Rod Stewartom i Stingom.

U ljeto 1995. Adams je imao četvrti "number one" singl s pjesmom "Have You Ever Really Loved a Woman?" sa soundtracka za film "Don Juan DeMarco". U ljeto 1996. je objavljen njegov studijski album "18 til I Die", a 1998. - album "On a Day Like Today".
6strings @ 20:27 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.