Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
petak, travanj 18, 2008
Đorđe Balašević (Novi Sad, 11. svibnja 1953.) je srpski pjevač i kantautor, poznat po svojim baladama i povijesnim pjesmama. Pripada rock i acoustic rock žanru, a svira i gitaru.

Đorđe ima sestru Jasnu. Rođen u Novom Sadu pokrajini Srbije, Vojvodini od oca i majke glazbenika. Sin je Jovana Balaševića i Veronke Balašević Dolenec. Balašević je napola mađarskog i hrvatskog podrijetla.

Balašević
se priključio jugoslavenskoj grupi "Žetve" i s njima snimio singl "U razdeljak te ljubim" koji je prodan u 180 000 primjeraka, veliki uspjeh za tadašnji jugoslavenski status.1978 napušta grupu i osniva vlastitu nazvanu "Rani Mraz". Grupa je prvi puta nastupila u Opatiji 1978 s pjesmom "Moja prva ljubav". Tada se grupi priključio Bora Đorđević, kasnije poznatiji pod nadimkom "Bora Čorba" koji je nakon nekoliko mjeseci napustio grupu i osnovao vlastitu (Riblja Čorba).

1979
osvaja prvo mjesto na splitskom festivalu s pjesmom "Panonski mornar". Tada je počelo Balaševićevo razdoblje. 1980 morao je izvršiti vojni rok pa nije imao vremena za glazbu, ali uspio je napisati tekst za pjesmu Zdravka Čolića i Srebrnih Krila. S grupom "Rani Mraz" izveo je dvije najpopularnije pjesme poput "Priča o Vasi Ladačkom" i "Život je more". 1982 napušta grupu i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

SAMOSTALNA KARIJERA
Prvi album izdao je iste godine i nazvao ga "Pub" za kojeg je dobio mnoge pohvale. Krenuo je na samostalnu turneju jugoslavijom i održao koncert u Beogradu koji mu je označio uspješnu samostalnu karijeru slijedećih godina. Slijedeća dva albuma doživjela su velike uspjehe i "gurnule" Balaševića ka slavi. Proglašen je odličnim tekstopiscem i izvođačem.

RATNE GODINE I NAKON NJIH
Kako je počeo rat oslobođenja Hrvatske,Bosne i Hercegovine i Slovenije od "velikosrpske" agresije, Balašević je bio prisiljen prestati surađivati s hrvatskim kantautorom Elvisom Stanićem. Nakon rata objavljuje singl "Naposletku" donio mu je mnogo nagrada i dobio velike pohvale.

S svojim albumom "Devedesete" Balašević ismijava srpskog vođu u ratu Slobodana Miloševića. Lege'da o Gedi Gluperdi" Još i danas svira na prostorima bivše Jugoslavije. Napravio je mnogo šaljivih i tužnih pjesama.


6strings @ 02:21 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?



Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?










Anketa
Najviše slušam...



Index.hr
Nema zapisa.