Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
petak, svibanj 30, 2008
Green Day je dio Kalifornijske punk scene. Billie Joe Armstrong (gitara i vokali) i Mike Dirnt (bas gitara) koji su prijatelji od malih nogu osnovali su svoj prvi band, Sweet Children u Rodeu-Kalifornija, kad im je bilo 14 hodina.

Do 1989 bendu se pridružio i bubnjar Al Sobrante i promijenili su ime u Green Day. Te godine bend je neovisno pustio u prodaju svoj prvi EP, 1.000 Hours, koji je bio jako dobro prihvaćen od punk scene. Ubrzo, bend je poptisao ugovor sa lokalnom nezavisnom kućom Lookout! Records. 39/Smooth, bio je prvi album Green Day-a i pušten je u prodaju iste godine. Ubrzo nakon puštanja u prodaju bend je zamijenio Kiftmeyer-a sa Tree Cool-om. Tre Cool je postao stalan bubnjar benda.

Kroz rane devedesete, Green Day je nastavio svoj uspon ka kultnom bendu, a njihov drugi album Kerplunk (1992) im je samo pomogao u tome. Uspjeh Kerplunka doveo je do interesa velikih izdavačkih kuća, i bend se s vremenom odlučio na sklapanje ugovora s Reprise. Dookie je bio pušten u prodaju u proljeće 1994. Zahvaljujući MTV-evoj potpori za singl Lognwiev, Dookie je postao veliki hit. Album je nastavio s uspjehom i kroz ljeto sa idućim singlom Bascet Case koji se nalazio 5 tjedana na vrhu Američke ljestvice modernog rock-a.

Na kraju ljeta bend se pojavio na Woodstock-u 94' što im je pomoglo da prodaja Dokkie-a još poraste. S vremenom četrvrti singl «When i come around» je započeo svoj sedmotjedni ostanak na vrhu moderne ljestvice. Početkom 1995, Dookie je prodao preko 5 milijuna kopija samo u USA, da bi na kraju prodao 8 milijuna u Americi i preko 11 milijuna kopija u svijetu. Dookie je također, 1994, osvojio Gramy za najbolji performance alternativne glazbe.

Nakon Dookie ubrzo je došao Insomnica u jesen 1995, kroz ljeto opet su se popeli na vrh moderne rock ljestvice sa «J.A.R» i svojom suradnjoj za Agnus soundtrack. Insominac se pokazao dobrim i dostigao je 2. mjesto US charts i prodao preko 2 milijuna kopija do proljeća 1996, ali ni jedan singl uključujući i favorit radia «Brain Stew/Jaded» --koji je bio popularan poput onih sa Dookie-a. U prljeće 1996, Green Day otkazao je europsku turneju, tvrdeći da su izmoreni. Posljedica tog otkazanja bio je odmor benda i pisanje novog materijala. Rezultat je, svi kažu najbolji album, Nimrod.

Nimrod je bio dobro primljen i od kritike i od fanova. Album je prodao 80 000 kopija u prvom tjednu i dospio na #10 Billboard liste. Prvi singl sa Nimrod-a bio je «Hitchin' A Ride». Taj singl dospio je na #5 na modernim rock listama. Slijedeći singl koji je band izdao nije dospio do broja jedan (njegov najvisi rang bio je #2) ali je najvjerojatnije najpoznatija pjesma Green Day-a ikad napisana – «Time of your life» postala je pjesma koja se svirala u relativno tužnim situacijama. Ta je pjesma čak korištena u zadnjoj epizodi hit TV serije Seinfeld (koja je bila najgledaniji finale u povijesti TV-a) Zajedno sa Seinfeldom pjesma je svirama i na E.R. (Hitna Služba) i na još dvije serije. Nimrod je prodan u otprilike 2milijuna kopija, najniža stopa prodaje sveukupno od 3 velika albuma, ali je isto tako dao bendu poštovanje koje im nebi dali još jedan Dookie ili Insomniac. Bend je također popravio svoje nastupe uživo i čak imao jednu «Best Live Performance» na Kerrang awards.

Nakon gotovo dvije godine u kojima se bend gotovo i ne spominje, Green Day se vratio krajem 1999 da bi odsvirao na Neil Youg-ovu «Bridge School Benefit Concert», njihovom prvom akustičnom nastupu uživo. Green Day počeo je sa snimanjem nasljednika «Nimrod» i uslijedio je «Warning». Na početku snimanja bend je odlučio otpustiti producenta Scoot Litt-a, i album su producirali sami, označavajući prvi put nakon «Kerplunk» da je itko osim Rob Cavallo-a producirao bandove snimke. Nakon što su završili sa snimanjem, Green Day je odlučio napraviti nešto drugo, što nisu napravili prije roka 2000 Vans Warped Tour. Green Day svira nevjerojatan set i dovodi više obožavatelja na turneju nego bilo koje prethodne godine Warped. (njihov nastup u Torontu je privukao 7000 obožavatelja više nego bilo koje godine)

«Warning» je pušten u prodaju u jesen 2000 i bio je jedan od najambicioznijih albuma Green Day-a do sad. Prvi singl «Minority» i naslov albuma bili su pokazatelji da bi se album mogao pokazati i vise nego uspješnim. Nakon samo 4 tjedna što je «Minority» pušten u prodaju zasjeo je na prvo mjesto Billboard's Modern Rock ljestvice, ni jedan hit Green Day-a nije to uspio u tako kratkom roku.
6strings @ 10:19 |Komentiraj | Komentari: 0
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135558
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.