Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
subota, kolovoz 22, 2009
Bila je 1990. godina kada je Jesper Strömblad odlučio napustiti bend Ceremonial Oath u kojem je do tada svirao zajedno s Andersom Fridenomi IAndersom Iwersom. Htio je napraviti glazbu drugačijeg usmjerenja, stoga se odlučio udružiti sa Johanom Larssonom i Glennom Ljingstromom i oformio In Flames.

Bend je napravio demo snimku i poslao ga izdavačkoj kući Wrong Again Records u nadi da će sklopiti ugovor o suradnji što su i postigli. Sljedećeg dana prionuli su na snimanje albuma Lunar Strain koji je i izdat, te je postigao ogroman underground uspijeh. In Flames je imao i neke privremene članove koje su posudili iz različitih bendova kao što su Dark Tranquillity, Tiamat, Dawn, Eucharist, Arch Enemy i jos neki bendovi. Iste godine nakon izdavanja albuma Lunar Strain izdali su i mini cd Subterranean koji je bio odskočna daska za In Flames i koji im je omogućio da se otisnu sa underground scene i sklope ugovor sa velikim njemačkim izdavačem Nuclear Blastom za sljedeći album i od tada su pod pokroviteljstvom te kuće.

Poslije nekog vremena, momci su se umorili od konstantnog posuđivanja članova drugih bendova pa su predložili Andersu Fridenu i Björnu Gelotteu da se pridruže bendu na vokalnim dioodnosno za bubnjevima i oni su pristali. In Flames se tada prvi put okupio sa stalnom postavom. 1995. snimaju i izdaju svoj sledeći album The Jester Race koji je širom svijeta postigao ogroman uspijeh i In Flamesi su počeli privlačiti veliku pažnju širom Europe i Japanu. Uslijedila je koncertna turneja na koju su otišli sa bendovima Samael, Grip inc. i Kreator. Ovo je bila prva velika stvar koja im se dogodila, ali nikako ne i posljednja. Neke svirke sledeće godine natjerale su Johana i Glena da se odluče koji bendovi su njihovi prioriteti, te su odabrali odlazak iz In Flamesa. Odluku da napuštaju bend su neočekivano su donjeli poslije snimanja albuma Whoracle, tako da su Bjern, Dzeper i Anders ostali sa završenim albumom i polovicom benda. Na njihovi sreću uskočili su njihovi dobri prijatelji Peter Iwers i Niklas Engelin koji su popunili praznine na basu i gitari na kraju snimanja albuma i na mini turneji sa grupom Dimmu Borgir. Suradnja se pokazala vrlo dobrom tako da je obojici ponuđen ostanak u bendu, što su i prihvatiti.

Grupa je nastavila sa uspijesnom turnejom po Europi i fantastičim tjednom u Japanu gdje su održali dva koncerta. Japanci su bili oduševljeni švedskim bendom tako da je In Flames pridobio ogromno iskustvo. Po povratku u Švedsku Niklas napušta bend zbog nesuglasica u mišljenjima i zbog toga što se želio posvetiti svom drugom bendu Gardenian. Najveća prekretnica za In Flames bila je odluka da bubnjara Bjerna postave na poziciju gitarista, budući da i počeo karijeru kao gitarist, i postave Daniel SvensonwDaniela Svensona za bubnjara. Rezultat je bio najvjerojatan i rodio se album Colony, koji je postigao najveći uspjeh do sada. Tokom dva mjeseca na svakom koncertu odaziv publike bi bio fantastičan. U kolovozu 2000., poslije višemjesečne uspješne turneje i tri mjeseca rada u studiju, zaživio je album Clayman. Album je dobio odlične kritike i svojom prodajom vec za nekoliko mjeseci prošao ukupnu prodaju svog prethodnika. Poslije koncerata na kojima su svirali sa grupama Dream Theater, Slipknot, Testament, Methods of Mayhem i drugima, očekivala ih je svjetska turneja. Pored dvije američke turneje, dogodio se i ponovni odlazak u Japan, gdje je Jesper dobio nagradu �čsopisa BURNN! za tekstopisca godine.

Koncerti su opet bili veoma uspješni, što je rezultiralo snimanjem albuma The Tokyo Showdown sa njihovih live nastupa u zemlji izlazeceg sunca. 2000. godine izveli su ukupno 150 koncerata što dovoljno govori o njihovoj globalnoj popularnosti. Album Reroute to Remain izlazi 2002. godine i to je bio prvi album koji nije sniman u Studiu Fredman. 2004. u prodaju je pušten sedmi album Soundtrack To Your Escape. 2005. izdaju dvostruko DVD izdanje Used and Abused... In Live We Trust. U to vrijeme In Flames još nastupa na Ozzfestu, te kao podrška bendu Motörhead. To tada u svijetu je prodano više od milijun snimaka, te bend izdaje album Come Clarity i to im je najuspješniji album do sada.

Sadašnja postava
Anders Fridén - vokal (1995.-)
Jesper Strömblad - gitara (1990.-)
Björn Gelotte - gitara (1998.-)(bubnjevi 1995.-1998.)
Peter Iwers - bas (1997.-)
Daniel Svensson - bubnjevi (1998.-)
6strings @ 04:52 |Komentiraj | Komentari: 0
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.