Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
subota, kolovoz 23, 2008
Neoriginalnost stilskog izražavanja već je godinama teško breme s kojim se hrva rock scena. I dok nitko ne može zaustaviti svakodnevno nicanje novih skupina, čije se plagijatorstvo najčešće ne može izbjeći, ipak su se tijekom povijesti dešavali neki drugi primjeri.

Zato ćemo se ovoga puta pozabaviti jednom skupinom čiji jedinstveni stil nitko nikad nije niti pomislio, a kamoli pokušavao imitirati. Istina, takvih stvarno ima malo i dosta ih je teško naći, ali ipak, postoji ih nekoliko kojima je to uspjelo. Među njih definitivno spada Motorhead.

Probajte se malo bolje zamisliti, i prisjetiti makar ijednog benda za kojeg se može reći da sliči na Motorhead. Ili ne daj Bože, Motorhead na njega. Nosi li itko karizmu Motorheada i je li se ikad itko usudio reći koju to vrstu glazbe točno svira ovaj bend; power rock, rock 'n' roll, heavy metal, hard rock, punk?

U sve su ih te pravce mnogi svrstavali, a da nikad nisu bili u potpunosti sigurni jesu li u pravu. I to je dio karizme benda koji već više od trideset godina uživa ogromnu popularnost. Ustvari, Motorhead nije bend, Motorhead je - brand. Zašto i kako je do toga došlo, čitajte u nastavku.

U obitelji Kilmister 1945. se godine rodio Ian Fraiser, kojeg otac vikar ostavlja samog s majkom kad su mu bila svega tri mjeseca. Već je tada bilo jasno da mu život neće biti lak. Ali, takav scenarij uobičajen je u najranijoj fazi života većine rockera, pa niti ovaj ovdje nije bio bitno drukčiji. Već vrlo mlad on je morao raditi svakakve poslove ne bi li (pre)živio, a prvo ozbiljnije glazbeno iskustvo stječe kao osamnaestogodišnjak u manchesterskom bendu The Rainmakers, u kojem je bio i nosač opreme i glazbenik; sve što je trebalo.

Nakon tri godine uslijedila je kratkotrajna avantura u Motown Sect, pa prvi pravi bend; Rockin' Vicars, kojem se pridružuje 1966. godine kao gitarista. S njim je snimio dva singla, te imao čast da bude član prvog rock benda koji je svirao u nekoj od komunističkih zemalja - Jugoslaviji. Rockin' Vicars je naime, 1967. godine svirao s vojnim orkestrom pred tadašnjim jugoslavenskim predsjednikom Titom, koji je za njih priredio svečani prijem i večeru.

Međutim, tu nije ostao dugo, te se 1968. godine pridružuje Sam Gopalu, i s njim snima jednu studijsku ploču, da bi 1970. otišao psychedelic rockerima Opal Butterfly. S njima je bio godinu dana, nakon čega prelazi u Hawkwind, gdje prvi puta svira bass, a i pjeva u pjesmi "Silver Machine". U periodu od 1971. do 1975. godine, kada je zbog problema s drogom na kanadskoj granici najprije pet dana proveo u zatvoru, da bi bio izbačen iz benda nakon nastupa u Torontu, Lemmy je s Hawkwind snimio četiri ploče.

Povratkom u Englesku, on donosi odluku da je dosta s vucaranjima po drugim bendovima i da je došlo vrijeme da osnuje vlastiti, u kojem će svoje sposobnosti moći prezentrati bez ograničenja, s idejom da njegov bend bude nešto kao engleska verzija MC 5. To se ubrzo i dogodilo, te on s ex-Pink Fairies gitaristom Larry Wallisom i bubnjarem Lucasom Foxom osniva skupinu kojoj daje ime Bastards.

No, to ime nije bilo dugog vijeka, obzirom da će sigurno biti izloženo stalnim napadima ljudima ograničenim predrasudama. Tako su procijenili svi zajedno, te na sugestiju managera, koji je rekao da pod tim imenom nikad neće nastupiti u tada cijenjenom TV Showu Top Of The Pops, mijenjaju ime i postaju Motorhead.

Prvotno je bilo u planu da Motorhead bude kvintet, pa je angažiran i drugi gitarista, Luther Grosvenor, a počela je i potraga za pjevačem, koja nije urodila plodom. A kako niti Luther nije dugo ostao, donijeta je odluka da se nastavlja kao trio, s Lemmyjem na basu i vokalima. Koliko je to bila točna procjena, mislim da uopće nije potrebno posebno naglašavati. Prvi nastup imali su sa Greenslade, na kojem su svirali Hawkwindove i Pink Fairiesove pjesme, te još neke covere, a kasnije i sa Blue Oyster Cult na njihovoj britanskoj turneji. Ti nastupi nisu ostavili baš neki poseban dojam na publiku, pa su ih tada prozvali 'najlošijim bendom na svijetu'. No, to je bio tek početak.


6strings @ 01:01 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.