Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
utorak, ožujak 4, 2008
Nirvana je bio svjetski poznat i popularan američki glazbeni band, začetnik grunge smjera u glazbi.
Sa svojim singlom ' Smells Like Teen Spirit ' sa albuma ' Nevermind ' (1991.), 'Nirvana' je postala svjetski poznat band, a osnovana je 1987 . godine u Seattleu.

Druge grunge grupe iz Seattlea kao što su Alice in Chains , Pearl Jam i Soundgarden su isto tako stekle veliku slušanost, tako da je u vrijeme 1990-tih godina rock ponovno postao jedan od dominantnih smjerova po popularnosti u modernoj glazbi.

Frontman grupe 'Nirvana', Kurt Cobain je bio karizmatična ličnost te svojevrstan 'glasnogovornik generacije'. Cobain je bio osnovna pokretačka snaga, ali i uzrok raspada 'Nirvane'. Nedugo nakon posljednjeg koncerta održanog u Rimu 1994 . godine, Cobain je izvršio samoubojstvo ustrijelivši se puškom u glavu.

'Nirvana' je svojevrsni fenomen u glazbi, specifičan po tome što je postao izuzetno popularan u godinama koje dolaze po orginalnim, ali i po novoizdanim radovima do osam i više godina nakon smrti samog Cobaina i raspada banda. Naime, 'Nirvana' i Kurt Cobain su u relativno kratkom periodu glazbene aktivnosti bili izuzetno produktivni i snimili velik broj radova od koji neki nisu ušli u završne verzije albuma iz tih godina, već su se našli na kasnijim izdanjima i reizdanjima.

08.04.1994. tijelo Kurta Cobaina pronađeno je u stakleniku iznad garaže velike obiteljske kuće u elitnom dijelu Seattlea. Kurt si je oduzeo život nekoliko dana prije toga, dok je, na nesreću njegovih najbližih, ostao sam u kući tijekom jedne od brojnih psihičkih kriza koje je proživljavao u svom kratkom, a umjetnički prebogatom životu.

Kao frontmen grupe Nirvana (najpoznatiju postavu čine, pored gitare i vokala Kurta Cobaina, basist hrvatskog porijekla Krist Novoselic i bubnjar Dave Grohl, koji je karijeru nastavio svojim bendom Foo Fighters) doživio je vrtoglav uspjeh krajem 1991. izlaskom albuma Nevermind, koji je oborio sve rekorde i na američke top liste ušao pod brojem 1. Kao autor svih Nirvaninih tekstova i velike većine pjesama, Kurt je bio pokretačka snaga benda, koji je u kratko vrijeme osvojio svijet.

Isto tako, Nirvana je često otkazivala čak i čitave turneje zbog njegovog psihičkog i fizičkog stanja, koje je odlično prikazano u ovoj knjizi. Autor, Charles R. Cross, polovicom devedesetih, upustio se u iscrpno istraživanje Kurtovog života, doslovno od njegovog rođenja pa sve do smrti; knjigu je napisao na osnovu četiristotinjak intervjua, koje je obavio u razdoblju od pet godina, te crpeći informacije (ali i inspiraciju) iz Kurtovih intimnih dnevnika, s posebnim dopuštenjem Courtney Love, s kojom je Kurt bio u braku od 1992. do tragične smrti.

Upravo odlomci iz tih dnevnika predstavljaju necenzuriranu tragediju američke rock zvijezde, što predstavlja svojevrstan paradoks modernog rock-idolopoklonstva, jer Cobain nikako nije htio postati rock ikona, nego ostati buntovni punker, koji svojom neurednom pojavom, politički nekorektnim stavovima i izazivanjem konzervativnih vrijednosti dokazuje svima da ga nije briga što drugi misle.

Razgovorima s Cobainovom najužom obitelji, svjedočenjima njegovih prijatelja iz srednje škole i podrobnim opisima njegovih mladenačkih problema knjiga 'Kosa anđela' uspješno objašnjava kako se generiralo Kurtovo snažno nezadovoljstvo, koje je obilježilo i njegov život i njegovu karijeru kao glazbenika i umjetnika.

Fanovi Nirvane pronaći će izuzetno zanimljive, detaljne opise priprema za koncerte i zbivanja oko velikih glazbenih događaja, kao što su to bili MTV Music Awards 1992. ili nezaboravni nastup Nirvane na MTV Unpluggedu, a svaki, pa i najzahtjevniji čitatelj, bit će uvučen u koloplet najnevjerojatnijih situacija, koje su formirale Kurtovu osobnost i njegov glazbeni izričaj, a koje su malo poznate, inače Cobainu vrlo naklonjenoj, domaćoj publici.
6strings @ 10:41 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.