Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
subota, ožujak 22, 2008
Pearl Jam je američki hard rock bend osnovan u Seattleu, WA, 1990. godine. Originalna i prva postava benda sastojala se od Eddie Veddera (vokal), Jeff Amenta (bas), Stone Gossarda (ritam gitara), Mike McCreadya (vodeća gitara) i Dave Krusena (bubnjevi). Današnji bubnjar Pearl Jama se zove Matt Cameron i on je došao u sastav 1998. godine nakon raspada njegovog bivšeg benda Soundgarden.

Pravi začetnici Pearl Jama su Stone Gossard i Jeff Ament koji su nakon raspada benda Mother Love Bone i smrti njihovog vokala Andrew Wooda odlučili okrenuti novu ploču u svom životu i osnovati novi bend. Ubrzo nakon osnutka bend probija u svijet mainstream glazbe sa svojim prvim albumom "Ten". I tako su postali jedan od ključnih bendova u grunge pokretu i općenito jedan od vodećih u svijetu rocka 90-ih godina te tako bacali pljuske svima koji su ih nazivali korporacijsko-alternativnim smećem iako su radili manje spotova od ostalih grunge bendova. Bili su poznati po tome da su ulazili u česte sukobe sa izdavačkim kućama jer su odbijali raditi glazbene spotove za svoja slijedeća tri albuma što je tada bilo nezamislivo, no oni su i dalje rušili svjetske ljestvice po prodaji albuma i broju emitiranja njihovih pjesama na radio stanicama. Kako bi pljuska velikim korporacijama bila još veća Pearl Jam je ušao u sukob sa TicketMasterom, najvećim tadašnjim organizatorom koncerata. Rolling Stone ih je u to vrijeme opisao kao bend koji "provodi previše vremena kopajući sam sebi grob".

Danas se sa sigurnošću može reći da je Pearl Jam 90-ih godina bio najpopularniji bend u AmericiNirvanu. Od osnutka pa sve do danas bend je prodao preko 35 milijuna ploča samo u Americi i oko 70 milijuna diljem cijelog planeta. Pearl Jam je zasjenio sve alternativne glazbene izvođače i napravio je najveći proboj nekog alternativnog izvođača u svijet glazbe do danas te nije niti čudno da se za Pearl Jam govori da je najutjecajniji bend 90-ih u žanru roka i šire. Pearl Jam i dalje nstavlja raditi hvale vrijedne albume i puniti dvorane i stadione na svjetskim turnejama te iz dana u dan izrasta u sve veći bend, a što je još važnije i dalje se drže svojih marketinških principa.6strings @ 12:22 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.