Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
četvrtak, veljača 28, 2008
Pink Floyd britanska je rock grupa, osnovana 1965. godine u Cambridgeu , Engleskoj , poznata po psihodeličnim i progresivnim rock skladbama, filozofskim tekstovima pjesama, zvučnim eksperimentiranjem i dorađenim nastupima. Jedna je od najuspješnijih rock grupa ikada. Vjeruje se da je prodano oko 73.5 milijuna njihovih albuma u SAD-u i preko 200 milijuna albuma u cijelom svijetu. Syd Barrett se pridružio grupi 1965 . Počeo je pisati većinu skladbi i orijentirao grupu
prema psihodeličnom rocku . Ime grupe je smislio Syd Barret po ploči Pinka Andersona i Floyda Councila , dvojice blues -glazbenika iz Georgije , iz Barretove glazbene kolekcije.
Nadrealistični tekstovi i eksperimentalni elektronski efekti postavili su grupu u britanski epicentar psihodeličnog rocka, međutim još uvijek s osrednjim uspjehom.

Nakon što je Barrett počeo pokazivati znakove mentalne bolesti uslijed uzimanja droga, grupa ga je 1968 . nadomjestila gitaristom Davidom Gilmoureom . S vremenom je vođa grupe postao njihov bas gitarista Roger Waters , a doskora i glavni autor pjesama. Pod njegovim vodstvom grupa je snimila najznačanije albume i doživjeli svjetski uspjeh.Zahvaljujući njihovom inovativnom glazbenom stilu i briljantnoj scenografiji u nastupima uživo postali su najkomercijalnija skupina s jedinstvenim, takoreći unikatnim zvukom, koji se u prvom redu očituje u njihovoj rock operi "The Wall" iz 1979 . godine.

Grupa je najpoznatija po svojim albumima Dark Side Of The Moon (1973.), Wish You Were Here (1975.), Animals (1977.) i konceptualnim The Wall (1979.).

Godine 1985. Roger Waters se razilazi s ostalim članovima grupe i napušta Pink Floyd .
Njihov zadnji studijski album je izdan 1994 . - " The Division Bell ".

David Gilmour je izjavio talijanskom časopisu "La Repubblica" da Pink Floydi više neće nastupati,
nego će se posvetiti svojim solo karijerama.

U srpnju 2005., grupa, uključivši Rogera Watersa , nastupila je u Londonu na Live 8 koncertu. Svi članovi grupe još jednom su se okupili svibnja 2007. godine na koncertu održanom u Londonu u spomen na Syda Barretta . Tada je Roger Waters nastupio odvojeno od preostale trojice članova grupe.

Njihova glazba je utjecala na druge glazbenike poput Davida Bowiea , Genesis , The Nazz , Queen , Phish , Radiohead , Smashing Pumpkins , Yes . Izvor - Wikipedia
6strings @ 14:50 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135558
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.