Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
petak, veljača 29, 2008
Red Hot Chili Peppers su jedna od grupa najprepoznatljivijeg zvuka, koja objedinjuje najraznovrsnije glazbene stilove – rock , funk , punk , rap . Od osnutka 1983. grupa je mijenjala nekoliko postava, a od samog početka članovi grupe su Michael Balzary , poznatiji kao Flea, na bas gitari te pjevač Anthony Kiedis

Prvi počeci RHCP-a i njihov put prema uspjehu, na kojem su izgubili originalnog gitaristu Hillela Slovaka , koji je umro od predoziranja heroinom , što je nekoliko puta zamalo stajalo života i samog Kiedisa. Isti problemi pratili su i Johna Frusciantea , po mnogima [ nedostaje referenca ] najboljeg živućeg rock gitarista današnjice, koji je s Peppersima snimio pet albuma ( Mother's Milk , Blood Sugar Sex Magik , Californication , By the Way , Stadium Arcadium ), a Kiedis u svojoj knjizi se prisjeća njihovih zajedničkih pustolovina i kreativnih trenutaka. Osnutak benda
Sastav Red Hot Chili Peppers(u originalu Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem ) osnovala je Fairfax Srednja škola . Anthony Kiedis , Hillel Slovak , Jack Irons ,i Michael "Flea"Balzary su početni četverac.Njih četvero nikad nisu namjeravali biti dio Los Angeles punk scene , jer je to trebao biti jedini koncert koji će oni odraditi skupa.Taj "jedini" koncert je bio 1983. u Rhytam lounge,i to pred jedva 30 ljudi.

Kiedis je napisao jednu pjesmu za tu prigodu,a izveli su je tako da je bend trebao improvizirati dok kiedis repa pjesmu pod imenom "Out in L.A".Po završetku show-a,promotori su bili tako oduševljeni te su pitali bend da sve to ponovi idući tjedan.Zbog tog neočekivanog uspjeha bend je promijenio ime u Red Hot Chili Peppers,a zatim su svirali u još nekoliko navrata po raznim klubovima u L.A.-u.Šest pjesama sa tih početnih koncerta je snimljeno na njihov prvi demo album .

Nekoliko mjeseci poslje bend je potpisao za diskografsku kuću EMI .Međutim,Slovak i Irons su Red Hot Chili Peppers smatrali kao nešto "usputno",te su otišli i vratili se svojim prioritetima.umjesto raspuštanja benda,Kiedis i Flea su odlučili organizirati audiciju.Pridružili su im se Cliff Martinez i Jack Sherman .

Unajmili su Gang of four gitarista Andy Gilla da im producira prvi album.Unatoč njihovom negodovanju, Gill ih je prisilio da sviraju čistiji,krhiji i više prijateljski radio zvuk.Izdali su album The Red Hot Chili Peppers 10.kolovoza 1984,koji je na kraju ispao komercijalna ćuška.U početku se prodao u oko 250,000 primjeraka,i zaradio im malu marketinšku prepoznatljivost. Turneja je prošla malo bolje,ali je napetost između kiedisa i Shermana komplicirala tranzicije između koncerta i njihovog društvenog života.Nedugo zatim je Sherman dobio otkaz,a Slovak se vratio.

je izabran da producira njihov novi album, Freaky Styley .Album je snimljen u Detroitovom slavnom R&B i Funky United Sound System studios kraj kampusa Wayne State Sveučilišta.Clinton je kombinirao razne elemente punka i funka,dopuštajući muzici da povezuje raznolikost tih određenih stilova.Iako je bend imao mnogo bolji odnos sa Clintonom nego sa Gillom,Freaky Styley,izdan 16.Kolovoza 1985 ,teško da je bio uspješniji od njihovog prvog albuma,ne uspijevajući se popeti na nijednu top listu.Sljedeća turneja je isto tako bila neplodna za bend.

Cliff Martinez je otišao u ljeto 1986,pa je bend privremeno unajmio Chucka Biscuitsa da završe turneju.Na bendovo iznenađenje Jack Irons,napokon odvojen od ostalih obaveza,ponovno im se pridružio.Bend je odabrao Michaeala Beinhorna da im producira novi album.Pjesme su se počele izrađivati brzo,spajajući isti funk osjećaj i ritam kao Freaky Styley,ali isto tako stvarajući žešči, izravniji pristup punk rocku i funk metalu .Ponovno ujedinjenje svih četvorice orginalnih članova obnovilo je njihovu kreativnost,i oživilo proces snimanja.

29.Rujna 1987 je izdan The Uplift Mofo Party Plan .Bio je to prvi njihov album koji se pojavio na top listama;iako je bio tek #148 na Billboard Hot 200 ,to je za njih bio značajan uspjeh.Međutim, tijekom tog perioda, Kiedis i Slovak su postali ovisnici,često napuštajući bend,jedni druge,pa čak i svoje bližnje.Slovak je zbog ovisnosti preminuo 25.Lipnja 1988 ,nedugo nakon zavšetka Uplift turneje.Kiedis je pobjegao iz grada i nije se pojavio na pogrebu,jer je smatrao da je situacija bila prekomplicirana da se nosi s time.Jack Irons je zatim napustio bend,jer nije htio biti dio nečega gdje mu prijatelji umiru.

Mother's Milk(1989-1990)

U pokušaju da izađu na kraj sa Slovakovom smrću i odlaskom Ironsa,Kiedis i Flea su privremeno zaposlili Dead Kennedy bubnjara D.H.Peligroa i bivšeg gitarista DeWaynea"Blackbirda"Mcknighta.Ni jedan ni drugi se nisu dokazali,pa je to rezultiralo njihovom ubrzom zamjenom.Međutim, Peligrov kratki boravak je imao jednu vitalnu,dugoročnu posljedicu za bend-njegov poznanik, john Frusciante , došao je na audiciju da popuni prazno mjesto gitarista.Frusciante je bio fasciniran Red Hot Cili Peppersima,te je bio oduševljen kad je saznao da je primljen u bend.

Tri tjedna prije snimanja,bend je još uvijek bio bez bubnjara,usprkos svim audicijama.Na kraju,bliski izvor im je rekao za bubnjara Chada Smitha ,koji je kako kažu, tako stručan da bi ih "pojeo za doručak".Kiedis je sumnjao u Smitha,ali je na kraju ipak odlučio dati mu priliku.No Smith je na audiciji oduševio bend,ne samo svojom sposobnošću da prati Fruscianteov složeni ritam,več ga je na kraju počeo voditi.Nakon audicije Kiedis,Flea i Frusciante su primili Smitha u bend.

Snimanje četvrtog albuma je bilo popraćeno sukobom s producentom Michaelom Beinhornom,čiji je glavni cilj bio dati Fruscianteu da svira glasno,slično Heavy Metalu .Ta modifikacija je uznemirila Frusciantea,jer se nije uklapala u njegov stil sviranja.

Mother's Milk ,njihov četvrti album je izdan u kolovozu 1989,i dao im prvi top moderni rock hit-balada u čast Slovaku, Knock me down ,i " Stevie Wonderov " Higher Ground .Album je dosegao #52 na Američkoj top listi i postao njihova prva zlatna ploča.

Blood Sugar Sex Magik

1990,bend je potpisao za Warner Bros. Records ,i unajmio Ricka Rubina da im producira njihov tada-neimenovani peti album.Rubin je od tada producirao sve njihove studijske albume.Kod ovog albuma su bili puno produktivniji nego što je to bio slučaj dok su stvarali Mother's Milk,a Kiedis je rekao da"(svaki dan)sada,uvijek imam nešto novo za napisati".

Kad su završili naporan šestomjesečni proces snimanja albuma-dugih probi,pisanja pjesama,i inkubiranja ideja-Rubin nije bio zadovoljan običnim studiom,misleći da će bend bolje funkcionirati u manje ortodoksnoj okolini.Naletio je na "nevjerojatnu,ogromnu,praznu,povijesnu,ukletu palaču na mediteranu.Sljedeći mjesec ili više,Kiedis,Frusciante i Flea su ostali unutar zidova palače u karanteni,no Smith je međutim,odlučio da neće živjeti u kući jer vjeruje da je ukleta.

Bend se nije uspio odlučiti za naziv albuma,ali za Rubina,jedna pjesma se istaknula:" Blood Sugar Sex Magik ".Iako nije bio baš najbolji izbor,Rick je vjerovao da je to "Sigurno najbolji naslov koji imamo".

" Blood Sugar Sex Magik je izdan 24 Rujna 1991 . Give it away je bio prvi singl;1992 je osvojio Grammy za "Najbolju Hard Rock izvedbu sa vokalom" i postao njihov prvi broj jedan singl na modern Rock top listi.Balada " Under the Bridge ",kao drugi singl je postala #2 na Billboard Hot 100 ,najbolje što je bend dosegao na toj listi,i postala jedna od njihovih najpoznatijih pjesama.Ostali singlovi kao " Breaking the Girl " i " Suck my Kiss " su veoma dobro prošli na top listama.Album je bio internacionalna senzacija,prodao se u 12 milijuna primjeraka,i proširio im "Gledalište". Blood Sugar Sex Magik je došao na broj 310 Rolling Stone magazine liste The 500 Greatest Albums of All Time ,i 1992 se popeo na #3 U.S. album top liste,skoro godinu dana nakon izdanja.

Nakon toga su mislili izdati pjesmu "Sir Psycho Sexy",kao njihov najnoviji singl.Međutim,u Warner Bros. Recordsu su smatrali da je pjesma previše grafična da svira na radiju.

Njihov uspjeh i ovisnost o drogama su uzimali svoj danak na Fruscianteu,koji je iznenada otišao iz benda u Svibnju 1992 za vrijeme turneje Blood Sugar u japanu.Bend je najavio za Lollapalooza festival zamjenskog gitarista Arika Marshalla (koji se pojavio s njma na kraju četvrte sezone Simpsona," Krusty Gets Kancelled ",i spotovima za " Breaking the Girl "i" If You Have to Ask ").Ni on nije trajao dugo,ostatak benda je izjavio da "nije bilo kemije među nama".Na kraju im se pridružio bivši Jane's Adiction gitarist Dave Navarro .

6strings @ 09:35 |Komentiraj | Komentari: 0
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135558
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.