Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
subota, ožujak 1, 2008
Najprije su ih nosili košarkaši, zatim su ih u 80-ima isfurali grungeri, a danas nisu više pitanje glazbene ili subkulturne orijentacije, danas su gotovo pa pitanje prestiža. Čak 60 % Amerikanaca posjeduje ili je jednom u životu posjedovalo svoj par. Da budu što drugačiji sa svojim što drugačijim parom legendarnih tenisica, neki ih sami ukrašavaju, neki ih kupuju putem interneta, a neki po svoje odlaze u Berlin :-) No, što danas zapravo znamo o njima (osim da ih je nedavno preuzeo Nike)? Back to the future, ovaj, history of Converse All StarChuck Taylorica.

1921. je mladi košarkaš Charles «Chuck» H. Taylor ušao u ured Converseovih zastupnika za trgovinu, žaleći se na bolna stopala, te ih je uspio uvjeriti da kreiraju tenisice isključivo za košarku. Igrač Akron Firestonesa se iste godine pridružio kompaniji kao zastupnik za trgovinu. Promovirajući tenisice, ali i samu košarku proputovao je cijelu zemlju i šire. Njegova prva internacionalna «demonstracija» bila je u Meksiku (1941), zatim je posjetio Havaje (1950), Puerto Rico (1951), Sjevernu Afriku (1956), Grčku (1956), Englesku (1956), Belgiju (1956) i Njemačku (1956). Kompanija ga je 1923. «nagradila» za njegove inovacije u pogledu originalne All Star patike, te ulogu ambasadora košarke dodajući njegov potpis na zaštitni znak tenisice na gležnju.

1923. Converse izrađuje tenisice prema narudžbi prve potpuno afričko - američke (hm, dakle, crnačke) ekipe profesionalnih košarkaša – New York Renaissance (koja je zabilježila čak 2,588 pobjeda naspram 539 poraza) što je potaklo i druge profesionalne košarkaše da kupuju i nose Chuck Taylorice.

1942. Converse prestaje s proizvodnjom sportske obuće, te se potpuno predaje pružanju potpore američkoj vojsci u II. Svjetskom ratu. Sam Chuck Taylor postaje savjetnik za fizičku spremnost svih američkih trupa, a starke kreću u rat kao A6 Flying Boot, službeni model američkih vojnika.

Nakon rata, košarkaškim momčadima dosadili su isključivo bijeli i crni modeli visokih starki, pa su ih, kako bi unijeli malo boje počeli najprije vezati šarenim vezicama, a kasnije i bojati u druge boje. 1966. je Converse uočio tu potrebu za raznolikošću i bojom, te je lansirao model Oxford - niske starke. Također, kako bi odgovarale dresovima košarkaša, uveli su proizvodnju tenisica u 7 novih boja. Do tog vremena, Converse je već posjedovao 80% cjelokupne proizvodnje patika.

1968., nakon života posvećenog unapređivanju košarke, Chuck Taylor je uveden u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Godinu dana poslije umro je od posljedica srčanog udara.Conversice su od 1936. do 1968. bile službene patike košarkaša na Olimpijadi, a 1984. Converse je bio i službeni sponzor cijele Olimpijade.

Od vremena Chucka Taylora i Converseove prevlasti prvih šest desetljeća 20. stoljeća, mnoge su promjene zadesile industriju sportske odjeće. 1970-tih počinju se proizvoditi kožne košarkaške tenisice, a 1980-tih su košarkaškoj i drugoj sportskoj odjeći dodani još mnogi tehnološki noviteti. Na tržište se probilo mnogo novih kompanija pružajući raznolikost asortimana sportske obuće i drugih artikala. Vlasništvo i uprava Conversea mijenjala se nekoliko puta, a sama se proizvodnja preselila iz SAD-a u Aziju. No devedesetogodišnje Chuck Taylorice uspjele su odoljeti svim tim promjenama i zadržati svoju popularnost. Do 2002. je u 123 zemlje prodano više od 750 milijuna para starki, a procjenjuje se da ih se tjedno proda oko 30,000.
6strings @ 20:07 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.