Rock and Roll dnevnik
6Strings - Rock and Roll diary
Popis tekstova
Blog
utorak, ožujak 18, 2008
U2 su samo jedan od nekoliko bendova kojima je tijekom ovih 30 godina postojanja uspjeli ostvariti podjednako komercijalan i kritički uspjeh. Svojim prepoznatljivim zvukom (prvenstveno zahvaljujući načinu sviranja na kojem je gradio imidž benda gitarist Dave Evans (The Edge) mijenjali su glazbenu industriju ne sluteći da će postati jedni od "najvećih".


Za razliku od većine bendova koji su u fazi njihova nastajanja predstavljali Irsku, U2 su probili granice onog što navodno rock bend i rock glazba - smije ili ne smije uraditi. Na taj način pridonijeli su realizaciji mnogih političkih i kulturoloških zbivanja koja su u to vrijeme bila prisutna u Irskoj. Kako su s vremenom ostvarivali svoj sve originalniji zvuk prepun snažnih tekstova, izazivajućih socijalnih poruka, inspiriranih patnjama kojima je Irska bila izložena, bend je već na samom početku dobio respektirajući i skoro fanatični status od strane svojih obožavatelja diljem svijeta. U2 su formirani u Dublinu 1978. godine.

Nakon što je Larry Mullen jr. razglasio po svojoj školi kako traži muzičare za novi bend, grupa optimističnih momaka koja se tog prvog dana pojavila u Larryja doma svirala je još 1976. pod imenom Feedback. Band su tvorili Paul Hewson poslije nazvan Bono Vox, Dave (The Edge Evans i njegov brat Dick( koji se nakon nekog vremena pridružio drugom bendu iz Dublina), Larry i Adam Clayton. Još sa nekih 13-14 godina svoj prvi koncert su odsvirali u Mount Temple Comprehensive School (Dublin) te odmah nakon njega mijenjaju ime u The Hype.

Nakon nepunih 18 mjeseci postojanja, prvi veliki "bum" benda dogodio se u Limericku (Irska) gdje se održavao "talent show" (17.03.1978.) vođen pod pokroviteljstvom CBS Recordsa. Ne samo da su The Hype osvojili natjecanje nego i dovoljno impresionirali Jackiea Haydena koji im je za uzvrat dao studio da snime svoj prvi demo uz nagradu od 500 funti. Samo tri dana poslije 20.03. 1978. na nagovor Stevea Averila, frontmana grupe The Radiators from Space, The Hype mijenjaju ime u U2 zbog čega je Dick odlučio napustiti bend. U2 nastavljaju kao četvorka a nakon koncerta u Projects Art centru Paul McGuiness 25.05 1978 postaje menadžerom grupe. 10.09.1979. U2 izdaje svoj prvi singl (jedino irsko izdanje) pod imenom "U2:3" s kojim su se popeli na vrh nacionalne ljestvice.

5.10.1979. imaju svoj prvi nastup na televiziji.

21.08. Bono se u Brahneyju oženio sa svojom djevojkom iz srednjoškolskih dana Alison Stewart.

1.08.1984. bend je osnovao diskografsku kuću pod nazivom "Mother Records" gdje su mladi talenti, tj. bendovi širom Irske mogli besplatno snimati svoje prve demo snimke).

13.07.1985. na Live AID dobrotvornom koncertu U2 su izveli "Sunday Bloody Sunday" i "Bad" te su po objavi Jacka Nicholsona uz Queen bili heroji Live AID-a.


6strings @ 00:02 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Anketa
Mislite li da rockeri moraju imati dugu kosu ako žele biti odani svom stilu?Brojač posjeta
135557
O blogu
Rock and roll, punk, blues...
Anketa
Svirate li koji instrument?


Anketa
Najviše slušam...Index.hr
Nema zapisa.